Wątek Zamknięty
President of Basketball Operations
Jak jest z prawami w Drafcie bo już nie wiem. Od drugiej rundy aż do "końca" można przez rok trzymać prawa do gracza np. podpisując z nim umowę do końca sezonu ?
Charlotte Hornets
Roster
mackwiatkowskiPresident of Basketball Operations
swiatkoszykowki napisał:
Jak jest z prawami w Drafcie bo już nie wiem. Od drugiej rundy aż do "końca" można przez rok trzymać prawa do gracza np. podpisując z nim umowę do końca sezonu ?
Latem wstępnie ustaliliśmy tu na forum, że dłużej niż rok - że dwa lata. To nie zostało chyba jeszcze klepnięte oficjalnie
mackwiatkowskiPresident of Basketball Operations
mackwiatkowski napisał:
swiatkoszykowki napisał:
Latem wstępnie ustaliliśmy tu na forum, że dłużej niż rok - że dwa lata. To nie zostało chyba jeszcze klepnięte oficjalnie
Tzn "ustaliliśmy" - rozmawiały może z 2-3 osoby:)
mackwiatkowski napisał:
mackwiatkowski napisał:
swiatkoszykowki napisał:
Tzn "ustaliliśmy" - rozmawiały może z 2-3 osoby:)
Dwa lata, gdzie pierwszy rok liczony jest jako sezon w którym dany zawodnik zagrał chociaż minutę na parkiecie NBA.
Np.
Jeśli ktoś spędza pierwsze 3 lata po drafcie w Europie i dopiero później dołącza do ligi, to jego dwuletni 'licznik' zaczyna bić dopiero w sezonie w którym postawił stopę w NBA.
Komisarz
Nasz CBA napisał:
Minimalna wartość kontraktów w sumie, jaką drużyna musi płacić zawodnikom przed startem ligi to 90% salary cap (67.500.000$). via http://www.cbafaq.com/salarycap.htm punkt 15.
NBA CBA punkt 15 napisał:
The team salary must be at or above a defined percentage of the salary cap on the date of the team's last regular season game.
Do zmiany, a właściwie wg mnie jest to niepotrzebne, bo można równie dobrze wyczyścić salary cap niemal do zera, w ostatnim możliwym momencie podpisać obojętnie jakiego FA za potrzebną do osiągnięcia 90% salary capu kwotę, a po sezonie i tak kontrakt ten zejdzie i miejsce w salary będzie identyczne.
Ostatnio edytowany przez oeskaer (2016-01-19 22:54:41)
Komisarz
W lecie trzeba przemyśleć kwestię wysokości Salary Capu u nas. Jeśli będziemy cały czas ustawiać cap mniej więcej na poziomie NBA, to praktycznie każdy RFA i UFA z Prawami Birda będzie niemożliwy do wyjęcia w FA.
Żeby nie było, że się czepiam, ale...
1. "Zawodnicy przedłużający kontrakt ze swoim klubem o 4 lata, swój ostatni rok kontraktu mają gwarantowany w 30% (niewielkie zabezpieczenie dla managerów)"
Może w końcu pozbędziemy się tego albo przy składaniu ofert zaczniemy egzekwować? Skoro tylko gwarantowana część kontraktu liczy się przy przebijaniu, to dlaczego do tego momentu braliśmy pełny czwarty rok pod uwagę?
2. Jestem za podpisywaniem rookies dopiero po rynku FA. Tzn. wliczamy ich kontrakty do salary dopiero przed startem sezonu, a nie jak było dotychczas od razu. Tak działa prawdziwa NBA, więc nie widzę przeszkód, aby i u nas nie zadziałało (przy mojej prywatnej dynastii nad tym myślałem i nie widzę minusów, więc pozwolę to tutaj skopiować. )
3. Co powiecie na zmianę jednej pozycji centra na dodatkowego Util'a? Nie każdy ma elitarnych centrów, a niektórzy wręcz skupiają się na 3PTM lub asystach. Ostatnio było sporo kłótni o wystawiane składy, a to niektórych wręcz zmusza do grania ogórkiem.
Ostatnio edytowany przez Mazi (2016-08-30 09:38:54)
Mazi napisał:
1. "Zawodnicy przedłużający kontrakt ze swoim klubem o 4 lata, swój ostatni rok kontraktu mają gwarantowany w 30% (niewielkie zabezpieczenie dla managerów)"
Może w końcu pozbędziemy się tego albo przy składaniu ofert zaczniemy brać to pod uwagę? Skoro tylko gwarantowana część kontraktu liczy się przy przebijaniu, to dlaczego do tego momentu braliśmy pełny czwarty rok pod uwagę?
2. Jestem za podpisywaniem rookies dopiero po rynku FA. Tzn. wliczamy ich kontrakty do salary dopiero przed startem sezonu, a nie jak było dotychczas od razu. Tak działa prawdziwa NBA, więc nie widzę przeszkód, aby i u nas nie zadziałało (przy mojej prywatnej dynastii nad tym myślałem i nie widzę minusów, więc pozwolę to tutaj skopiować.)
3. Co powiecie na zmianę jednej pozycji centra na dodatkowego Util'a? Nie każdy ma elitarnych centrów, a niektórzy wręcz skupiają się na 3PTM lub asystach. Ostatnio było sporo kłótni o wystawiane składy, a to niektórych wręcz zmusza do grania ogórkiem.
1. Ale przecież to jest respektowane. Tylko nikt z tego nie korzysta, bo woli wyżej przebijać
2.Jestem za.
3.Jestem na nie. Powinnismy zostac przy formule jaką gramy od początku. Przecież nie potrzeba tu elitarnych C. Wielu graczy grających normalnie na pozycji PF w real NBA, w Y! ma doczepioną pozycję C. Nie powinno być klopotem posiadanie w skladzie dwóch solidnych graczy, mogących grać na C.
KGorkiewiczKomisarz
Mazi napisał:
Może w końcu pozbędziemy się tego albo przy składaniu ofert zaczniemy egzekwować? Skoro tylko gwarantowana część kontraktu liczy się przy przebijaniu, to dlaczego do tego momentu braliśmy pełny czwarty rok pod uwagę?
2. Jestem za podpisywaniem rookies dopiero po rynku FA. Tzn. wliczamy ich kontrakty do salary dopiero przed startem sezonu, a nie jak było dotychczas od razu. Tak działa prawdziwa NBA, więc nie widzę przeszkód, aby i u nas nie zadziałało (przy mojej prywatnej dynastii nad tym myślałem i nie widzę minusów, więc pozwolę to tutaj skopiować.)
1. Działa w taki sposób, że do ofert liczy się cała kwota a to 30% gwarancji jest tylko i wyłącznie zabezpieczenie.
2. A nie jest tak przypadkiem, że i przed i po drafcie zespoły mają cap hold w wysokości pierwszego roku kontraktu rookie w swoim salary? Podpisanie kontraktu to tylko formalność i tak 1rd ma gwarantowane kontrakty.
3. Zostajemy przy 2x C

KGorkiewicz napisał:
1. Działa w taki sposób, że do ofert liczy się cała kwota a to 30% gwarancji jest tylko i wyłącznie zabezpieczenie.
2. A nie jest tak przypadkiem, że i przed i po drafcie zespoły mają cap hold w wysokości pierwszego roku kontraktu rookie w swoim salary? Podpisanie kontraktu to tylko formalność i tak 1rd ma gwarantowane kontrakty.
3. Zostajemy przy 2x C
1. Czyli zostaje bez sensu, bo oferty od klubu z prawami będą ciągle o wiele milionów niższe za sezon.
2. No właśnie nie. Przykład Lakers z tego sezonu: Czekali z podpisaniem Ingrama i zostawiali sobie miejsce w salary na ewentualną wymianę.
Są gwarantowane, ale nie są wliczane do salary do momentu, gdy zawodnik oficjalnie nie podpisze umowy.
3. Szkoda.
Wątek Zamknięty