FA:
1) Za - przebicie o więcej niż 10% korzystając z dodatkowego roku wynikającego z BR.
2) Przeciw.
3) Za. Rezygnacja z najwyższego pułapu maxów wydaje się rozsądna.
4) Za.
5) Przeciw
Reszta:
1) Za.
2) Za.
3) Za.
4) Za.
1. Popieram.
2. Przeciw, zdecydowanie.
3. Może po prostu skrócić (jak w NBA) kontrakty dla starszych zawodników, np o rok? (3 lata dla BR, 2 lata dla pozostałych gmów)
4. Według mnie można przemyśleć czy nie skrócić długości kontraktów dla RFA, np jeżeli mam jakiegoś zawodnika który ma RFA to przed startem FA podjemuję decyzję czy zostawiam sobie RFA (i wtedy można go bidować tylko na 2 lata) czy zrzekam się RFA i zachowuję BR i wtedy mogę go sobie zostawić na 4 lata. Wg mnie rozruszałoby to rynek RFA bo większość gmów zrzekałaby się tych praw a z drugiej strony dzięki BR nadal zostawiałoby możliwość zachowania gracza którego wybraliśmy w drafcie.
5. Dobry pomysł ale zbyt radykalny, znacznie utrudniłby budowę kontendera a w dynastii nie tylko się tankuje . Proponuję wersję ala NBA. W pierwszym roku 0,25$ odejmowana od HC za przekroczenie apron o 1$, w drugim roku takiej sytuacji 0,5$ za każdego dolca, w trzecim roku 1$ za 1$ a w czwartym roku 2$ za każdego dolara powyżej apron.
RESZTA TEMATÓW
1. Zdecydowanie ZA.
2. Przeciw.
3. Przeciw, podajemy heroinę narkomanom (między innymi mi i Maziemu)
4. Przeciw.
Komisarz
FA
1. OK
2. Przeciw. W takiej formie jestem na nie - przetestujmy najpierw inne pomysły z pozostałych punktów
3. Przeciw. Nie widzę potrzeby tego lub skracania. Jeśli rynek będzie wyceniał niżej takich graczy, to będą krótsze lub niższe umowy.
4. OK
5. Przeciw. Tak jak pomysł nr 2 - do szuflady i w razie potrzeby znowu omówić za rok.
INNE
1. OK
2. Przeciw
3. OK
4. OK
FA:
1) Konieczność przebijania ofertę o 20, a nie 10 procent przy 4-letniej umowie wydaje się być najlepszym rozwiązaniem.
2) Przeciw
3) Przeciw
4) Za
5) Do przemyślenia szczegółów i wprowadzenia za jakiś czas.
Reszta:
1) Za
2) Przeciw
3) Za
4) Za, z zachowaniem drugiej amnestii przez tych, którzy jeszcze nie skorzystali.
jkrecidlo napisał:
PROBLEMY DO ROZWIĄZANIA:
NUDNE FA, ZATRZYMYWANIE ZAWODNIKÓW ZA BEZCEN
Problem jest wszystkim doskonale znany. Mamy kilka potencjalnych rozwiązań utrudniających tanie przedłużanie kontraktów gwiazd oraz umożliwiających drużynom z cap-space walkę o wolnych agentów.
1/ Rezygnacja z (całkowitego) wliczania czwartego roku przy negocjacjach. Składając kontrakt o wartości 80M$/4 by go przebić potrzeba umowy 88M$/3, czyli umowy droższej o średnio 10M$ rocznie. To kosmicznie dużo. Uważam, że trzeba zmniejszyć znaczenie praw Birda i trzeba ustalić, jak to zrobimy. Opcje:
– Obligujemy drużyny z BR do przebijania ofert nie o 10, a o np. 25 procent, by umowę 100M$/3 (33M$/rok) trzeba było przebić 125M$/4 (31,25M$/rok)
– Robimy czwarty rok z automatu jako TO. Prawa Birda dają ci możliwość wyjścia ponad salary cap, a do tego pozostaje możliwość zatrzymania zawodnika na dłużej
2/ Wprowadzamy agenta, który na podstawie rankingów za poprzedni sezon będzie podbijać kontrakty do minimalnej wartości ustalanej na podstawie wypracowanego przez nas algorytmu. Ta wartość nie byłaby wysoka – chodziłoby bardziej o to, by zawodnik godny maksa dostał np. umowę o wartości połowy maksa, byśmy nie mieli absurdów w stylu umowy Trae 44M$/4.
3/ Ograniczamy wielkość kontraktów maksymalnych dla weteranów. Może tych 35% wartości salary cap to zdecydowanie za dużo? To na pewno o wiele większa wartość, niż w realnej NBA, a wygenerowanie ~50M$ w cap-space, by powalczyć o doświadczonego FA, jest piekielnie trudne, co z kolei prowadzi do tego, że przepis o maksach przed FA akurat w ich kontekście nie ma sensu.
4/ RFA. Skróciłbym czas na podjęcie decyzji. Teraz może to trwać nawet 24 godziny – 12+12. Może przejść do systemu 12+6 z nocną przerwą? Może spróbować z tym rynkiem przed FA? Tylko uważam, że to może wprowadzić totalną nierównowagę – każda drużyna z cap-space’em rzuci się na RFA, bo co ma do stracenia? Albo młodego gracza, albo ją wyrównają, a potem będzie mieć dowolność do szastania kasą podczas „normalnego” FA.
5/ Jest kwestia podatku od luksusu. Przypomnę, na czym ona mniej więcej miałaby polegać. Mamy 120M$ salary cap, 150M$ APRON i 170M$ hard cap. W dniu zakończenia sezonu, powiedzmy 30/06, wszystko, co ponad APRON, obniżałoby granicę hard-capu. Jeśli 30/06 masz w salary 165M$, to w kolejnym sezonie masz hard cap na poziomie 155M$RESZTA TEMATÓW
/b]
1/ Zakazujemy wycofywanie ofert. Każda edycja jest traktowana jako kolejna oferta.
2/ Przedłużamy prawa do zawodników, by obowiązywały nie przez dwa, a przez trzy lata. To zwiększa wartość wyborów w drafcie, jednocześnie dodając GMom więcej czasu na weryfikację zawodników.
3/ Udostępniamy do wymian wybory nie na dwa, a na trzy lata do przodu, by dać GMom więcej możliwości na rynku transferowym.
4/ Przywracamy amnestie. Mamy sporo nowych GMów, którzy nie mogą skorzystać z amnestii, bo ta została wykorzystana np. pięć lat temu.
[b]Zapraszam do dyskusji. Mam nadzieję, że do końca przyszłego tygodnia wszystko ustalimy, dzięki czemu przed 10 września będziemy mogli ruszyć z FA.
1. Za, Opcja z 4-tym rokiem jako TO brzmi dla mnie bardzo spoko. Już same PB dają ogromną przewagę.
2. Przeciw. Na ten moment przeciw. Ale możemy wrócić do tematu za rok - zobaczmy co nam dadza inne pomysły.
3. Przeciw. Zatrzymywanie 34-35 letnich graczach na atrakcyjnych umowach jeszcze bardziej doprowadzi do rozwarstwienia ligi i umozliwi zatrzymywanie graczy typu Butler, Durant, LeBron, Curry etc.. na śmiesznych umowach.
4. Za. Tylko, że 12+6 z opcją na nocną przerwę wciąż doprowadzi do tego, że można będzie trzymac licytującego dłużej niż normalne 24h na UFA. Ja bym poszedł w 8+6, z przerwną nocną jak już.
5. Za duża zmiana na ten moment. Wróćmy do tematu za rok lub przynajmniej w trakcie sezonu.
Reszta tematów:
1. Za
2. Przeciw. To zabija rynek FA
3. Za
4. Za. Jedna przysługująca amnestia per zespol co 5 lat powinna być wpisana do CBA.Była amnestia którą wprowadziliśmy i wykorzystywaliśmy głównie w okresie 2015-2020, teraz zróbmy okienko 2020-2025 i tak co 5 lat.
President of Basketball Operations
1/ Przeciw
2/ Przeciw
3/ Przeciw
4/ Przeciw
5/ Przeciw
reszta tematów:
1/ za
2/ za
3) za
4/ przeciw
przypadkowo skasowałem
Reasumując, wprowadziłbym kilka zmian do CBA:
1. Ograniczenie znaczenia czwartego roku/praw Birda
Wszyscy, poza Michałem, Łukaszem i Chyziem, są za zmianami związanymi z prawami Birda. Przegłosujemy to na grupie, ale trzeba ustalić ostateczną formę proponowanych zmian i tu widzę dwie opcje, z których musimy wybrać:
wliczamy czwarty rok jako TO, prawa Birda dają ci możliwość wyjścia ponad salary cap, a do tego pozostaje możliwość zatrzymania zawodnika na dłużej
wprowadzamy konieczność przebicia np. o 20 proc., ale to z kolei może utrudnić jakiekolwiek negocjacje. Załóżmy, że ktoś oferuje kontrakt 100M$/3. Przebijany jest 120M4/4. By przebić, musi dać 132M$/3, czyli z 33M$ rocznie robi się 44M$ rocznie – 34 proc. więcej.
2. RFA i skrócenie czasu na przebicie
Zgadzamy się, że trzeba to zmienić. Musimy jedynie ustalić, w jakiej formie. Jędrzej, słusznie, zwrócił uwagę, że 12+6 z nocną przerwą pozwoli przyblokować pieniądze na dłużej, niż normalne 12+12. Skrócimy czas na podpisanie/przebicie w przypadku RFA do 6+6 z nocną przerwą?
3. Zakazujemy wycofywanie ofert. Każda edycja jest traktowana jako kolejna oferta
Tu nie ma kontrowersji.
4. Amnestie
Zgadzamy się, że warto je udostępnić. Pytanie o formułę. JJ pisał o pięcioletnich oknach i miałoby to sens, tylko pytanie, czy teraz amnestię należałoby udostępnić wszystkim? Czy tylko tym, którzy jej nie wykorzystali? Bo np. Babiarz/Sonics z 2-3-4 lata temu zwolnił Ibakę, mieściłoby się to w okresie 2020-2025, więc Seba nie miałby dostępu do amnestii.
5. Przedłużenie praw i udostępnienie wyborów w drafcie do wymian
W kontekście praw jesteśmy podzieleni, z wyborami w drafcie jesteśmy raczej na tak. Przegłosujemy.
6. Stretch provision
Do tej pory była udostępniana wyłącznie przy przechodzeniu zawodników na emeryturę albo przy wyjeździe do Europy. Można wprowadzić ją po prostu do użytku.
Idee agenta, maksymalnych kontraktów dla weteranów i podatku od luksusu odkładamy do szuflady. Ja wprowadziłbym tę opcję z podatkiem od luksusu od kolejnego sezonu i wykorzystał najbliższe miesiące na dyskusje na ten temat.
jkrecidlo napisał:
przypadkowo skasowałem
Reasumując, wprowadziłbym kilka zmian do CBA:
1. Ograniczenie znaczenia czwartego roku/praw Birda
Wszyscy, poza Michałem, Łukaszem i Chyziem, są za zmianami związanymi z prawami Birda. Przegłosujemy to na grupie, ale trzeba ustalić ostateczną formę proponowanych zmian i tu widzę dwie opcje, z których musimy wybrać:
wliczamy czwarty rok jako TO, prawa Birda dają ci możliwość wyjścia ponad salary cap, a do tego pozostaje możliwość zatrzymania zawodnika na dłużej
wprowadzamy konieczność przebicia np. o 20 proc., ale to z kolei może utrudnić jakiekolwiek negocjacje. Załóżmy, że ktoś oferuje kontrakt 100M$/3. Przebijany jest 120M4/4. By przebić, musi dać 132M$/3, czyli z 33M$ rocznie robi się 44M$ rocznie – 34 proc. więcej.
2. RFA i skrócenie czasu na przebicie
Zgadzamy się, że trzeba to zmienić. Musimy jedynie ustalić, w jakiej formie. Jędrzej, słusznie, zwrócił uwagę, że 12+6 z nocną przerwą pozwoli przyblokować pieniądze na dłużej, niż normalne 12+12. Skrócimy czas na podpisanie/przebicie w przypadku RFA do 6+6 z nocną przerwą?
3. Zakazujemy wycofywanie ofert. Każda edycja jest traktowana jako kolejna oferta
Tu nie ma kontrowersji.
4. Amnestie
Zgadzamy się, że warto je udostępnić. Pytanie o formułę. JJ pisał o pięcioletnich oknach i miałoby to sens, tylko pytanie, czy teraz amnestię należałoby udostępnić wszystkim? Czy tylko tym, którzy jej nie wykorzystali? Bo np. Babiarz/Sonics z 2-3-4 lata temu zwolnił Ibakę, mieściłoby się to w okresie 2020-2025, więc Seba nie miałby dostępu do amnestii.
5. Przedłużenie praw i udostępnienie wyborów w drafcie do wymian
W kontekście praw jesteśmy podzieleni, z wyborami w drafcie jesteśmy raczej na tak. Przegłosujemy.
6. Stretch provision
Do tej pory była udostępniana wyłącznie przy przechodzeniu zawodników na emeryturę albo przy wyjeździe do Europy. Można wprowadzić ją po prostu do użytku.
Idee agenta, maksymalnych kontraktów dla weteranów i podatku od luksusu odkładamy do szuflady. Ja wprowadziłbym tę opcję z podatkiem od luksusu od kolejnego sezonu i wykorzystał najbliższe miesiące na dyskusje na ten temat.
Odnośnie punktu nr 1 - może przegłosować na grupie. Ale moim zdaniem "wliczamy czwarty rok jako TO, prawa Birda dają ci możliwość wyjścia ponad salary cap, a do tego pozostaje możliwość zatrzymania zawodnika na dłużej" to jest oczywisty wybór i o wiele prostszy do wprowadzenia od razu.
Odnośnie punktu nr 2 - 6 + 6, z nocna przerwą 22-6 rano brzmi spoko. Wtedy 6+6+8h przerwy sumuje się do 20 godzin, więc worst case scenario osoba zablokowana i tak zdąży jeszcze uderzyć do innych UFA, przed upływem deadlinu,
Odnośnie punktu nr 4 - z jednej strony Seba przejął zespol w takiej postaci jaka była, z wykorzystaną amnestią..z drugiej strony byłoby to trochę nie fair, bo większośc ludzi wokół miałaby ta amnestię do wykorzystania (plus to by na pewno rozruszało trochę nasze FA, prawda?). Ja uważam, że powinniśmy potraktować to okienko 2020-2025 raczej "przysłowiowo" i biorąc pod uwagę, że lwia większośc amnestii została wykorzystana raczej przed rokiem 2019/2020 to preferowałbym udostępnić amenstię wszystkim na kolejny sezon. Potem od 2025-2030 każdy będzie miał po jednej, na 5 lat.
Przed startem sezonu w CBA zaktualizowałem jeszcze dwie rzeczy:
– podczas FA maksymalne kontrakty działają na zasadzie „kto pierwszy, ten lepszy”, włącznie z właścicielem praw Birda. na podstawie dotychczasowych przepisów można było wyrównywać trzyletniego maksa na podstawie np. mniejszej liczby graczy, co jest bez sensu. pozostawiamy furtkę do wyrównywania w ten sposób ofert minimalnego kontraktu, ale przy maksach już nie
– jeśli nie zrezygnuje się z opcji drużyny, kontrakt staje się gwarantowany na kolejny sezon. do tej pory było to przyjmowane jako coś naturalnego, ale lepiej mieć to zapisane w CBA
I jeszcze kwestia, na którą warto zwrócić uwagę:
– w przypadku zaoferowania RFA maksymalnego kontraktu przez drużynę nie mającą praw Birda, umowa (tak jak każdy maks) natychmiastowo wchodzi w życie i od momentu jej złożenia liczy się 6 godzin na jej wyrównanie