Proszę, byśmy przedyskutowali zmiany w CBA przed startem sezonu 2024/2025.
1. Zakaz wycofywania ofert po godzinie (dwóch?) od jej złożenia
W poprzednim off-season Tomek mógł zatrzymać Butlera i Beala po kosztach wycofując wcześniej złożone oferty, gdy inni GM-owie złożyli już propozycje, których nie mogli wycofać. Uważam, że to niesprawiedliwe i że trzeba wprowadzić jakiś deadline na zmianę zdania. Godzina? Dwie? Moim zdaniem nie więcej.
Dodawajcie swoje propozycje. Wszystko przedyskutujemy – mamy dużo czasu:)
W ogóle bym zrezygnował z jakiejkolwiek możliwości wycofywania ofert, żeby uniknąć potencjalnych kwasów.
Przykład:
Składam ofertę na jakiegoś zawodnika A. Ktoś mnie przebija. Ale jeśli w ciągu ostatniej godziny złożyłem ofertę na zawodnika B, mogę z niej zrezygnować i przebić tego ktosia.
To nie jest jakieś mega skomplikowane, niemniej w pewnym sensie wypacza licytację, bo ten ktoś mógł dać ofertę, aby zablokować możliwość przebicia przeze mnie. A jak zrezygnuję z zawodnika B, bo zmieszczę się w czasie, to go przebiję.
ja mam propozycję żeby zwiększyć wartość picków tzn przedłużyć ważność picków przynajmniej z 2 rundy, tzn wydłużyć okres w którym możemy podpisać gracza do 3 lat zamiast aktualnych 2.
Skorup napisał:
ja mam propozycję żeby zwiększyć wartość picków tzn przedłużyć ważność picków przynajmniej z 2 rundy, tzn wydłużyć okres w którym możemy podpisać gracza do 3 lat zamiast aktualnych 2.
Popieram
Jedna propozycja, nie dodawałbym wartości picków z pierwszej rundy w salary przed draftem. W prawdziwej NBA tego nie ma, salary dodaje się dopiero po podpisaniu konktraktu, dzięki temu Wolves mogli wziąć Dillinghama. Coś takiego może komuś blokować potencjalne ruchy.
marion90 napisał:
W ogóle bym zrezygnował z jakiejkolwiek możliwości wycofywania ofert, żeby uniknąć potencjalnych kwasów.
Przykład:
Składam ofertę na jakiegoś zawodnika A. Ktoś mnie przebija. Ale jeśli w ciągu ostatniej godziny złożyłem ofertę na zawodnika B, mogę z niej zrezygnować i przebić tego ktosia.
To nie jest jakieś mega skomplikowane, niemniej w pewnym sensie wypacza licytację, bo ten ktoś mógł dać ofertę, aby zablokować możliwość przebicia przeze mnie. A jak zrezygnuję z zawodnika B, bo zmieszczę się w czasie, to go przebiję.
+1.
Wycofywanie ofert powinno zostać zakazane, nie wnosi niczego pozytywnego, poza kombinowaniem i zabijaniem płynności FA.
chyzio napisał:
Proponuję 24h na wybór w pierwszej rundzie draftu I 12h na wybór w drugiej rundzie. Kto nie wybierze dostaje najwyżej wybranego dostępnego gracza z prawdziwego draftu.
Dzisiaj wcieliliśmy to w życie
President of Basketball Operations
marion90 napisał:
Przykład:
podbijam
PROBLEMY DO ROZWIĄZANIA:
NUDNE FA, ZATRZYMYWANIE ZAWODNIKÓW ZA BEZCEN
Problem jest wszystkim doskonale znany. Mamy kilka potencjalnych rozwiązań utrudniających tanie przedłużanie kontraktów gwiazd oraz umożliwiających drużynom z cap-space walkę o wolnych agentów.
1/ Rezygnacja z (całkowitego) wliczania czwartego roku przy negocjacjach. Składając kontrakt o wartości 80M$/4 by go przebić potrzeba umowy 88M$/3, czyli umowy droższej o średnio 10M$ rocznie. To kosmicznie dużo. Uważam, że trzeba zmniejszyć znaczenie praw Birda i trzeba ustalić, jak to zrobimy. Opcje:
– Obligujemy drużyny z BR do przebijania ofert nie o 10, a o np. 25 procent, by umowę 100M$/3 (33M$/rok) trzeba było przebić 125M$/4 (31,25M$/rok)
– Robimy czwarty rok z automatu jako TO. Prawa Birda dają ci możliwość wyjścia ponad salary cap, a do tego pozostaje możliwość zatrzymania zawodnika na dłużej
2/ Wprowadzamy agenta, który na podstawie rankingów za poprzedni sezon będzie podbijać kontrakty do minimalnej wartości ustalanej na podstawie wypracowanego przez nas algorytmu. Ta wartość nie byłaby wysoka – chodziłoby bardziej o to, by zawodnik godny maksa dostał np. umowę o wartości połowy maksa, byśmy nie mieli absurdów w stylu umowy Trae 44M$/4.
3/ Ograniczamy wielkość kontraktów maksymalnych dla weteranów. Może tych 35% wartości salary cap to zdecydowanie za dużo? To na pewno o wiele większa wartość, niż w realnej NBA, a wygenerowanie ~50M$ w cap-space, by powalczyć o doświadczonego FA, jest piekielnie trudne, co z kolei prowadzi do tego, że przepis o maksach przed FA akurat w ich kontekście nie ma sensu.
4/ RFA. Skróciłbym czas na podjęcie decyzji. Teraz może to trwać nawet 24 godziny – 12+12. Może przejść do systemu 12+6 z nocną przerwą? Może spróbować z tym rynkiem przed FA? Tylko uważam, że to może wprowadzić totalną nierównowagę – każda drużyna z cap-space’em rzuci się na RFA, bo co ma do stracenia? Albo młodego gracza, albo ją wyrównają, a potem będzie mieć dowolność do szastania kasą podczas „normalnego” FA.
5/ Jest kwestia podatku od luksusu. Przypomnę, na czym ona mniej więcej miałaby polegać. Mamy 120M$ salary cap, 150M$ APRON i 170M$ hard cap. W dniu zakończenia sezonu, powiedzmy 30/06, wszystko, co ponad APRON, obniżałoby granicę hard-capu. Jeśli 30/06 masz w salary 165M$, to w kolejnym sezonie masz hard cap na poziomie 155M$
RESZTA TEMATÓW/b]
1/ Zakazujemy wycofywanie ofert. Każda edycja jest traktowana jako kolejna oferta.
2/ Przedłużamy prawa do zawodników, by obowiązywały nie przez dwa, a przez trzy lata. To zwiększa wartość wyborów w drafcie, jednocześnie dodając GMom więcej czasu na weryfikację zawodników.
3/ Udostępniamy do wymian wybory nie na dwa, a na trzy lata do przodu, by dać GMom więcej możliwości na rynku transferowym.
4/ Przywracamy amnestie. Mamy sporo nowych GMów, którzy nie mogą skorzystać z amnestii, bo ta została wykorzystana np. pięć lat temu.
[b]Zapraszam do dyskusji. Mam nadzieję, że do końca przyszłego tygodnia wszystko ustalimy, dzięki czemu przed 10 września będziemy mogli ruszyć z FA.
Jeśli chodzi o FA:
1/ Tutaj jestem za 4. rokiem z automatu jako TO.
2/ Przeciw.
3/ Za. Dajmy tylko maksy dla zawodników z doświadczeniem 0-6 sezonów i powyżej 6 sezonów.
4/ Skrócenie do 12+6 wydaje się rozsądne.
5/ Przeciw
Reszta:
1/ Za.
2/ Przeciw, zwiększa to ilość graczy dostępnych podczas FA.
3/ Za.
4/ Za.