Dynasty Fantasy NBA PL

Mapa Odsyłaczy Strona Główna Baza Danych Chicago Bulls  Los Angeles Lakers New York Knicks Vancouver Grizzlies San Antonio Spurs Orlando Magic Portland Trail Blazers Charlotte Bobcats Charlotte Hornets Boston Celtics Minnesota Timberwolves Toronto Raptors Atlanta Hawks Washington Wizards Phoenix Suns Memphis Grizzlies Philadelphia 76ers Milwaukee Bucks Detroit Pistons Houston Rockets

• Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Moda

#1 2024-04-26 13:40:00

jkrecidlo

Komisarz

Punktów :   

Propozycje zmian w CBA

Proszę, byśmy przedyskutowali zmiany w CBA przed startem sezonu 2024/2025.

1. Zakaz wycofywania ofert po godzinie (dwóch?) od jej złożenia
W poprzednim off-season Tomek mógł zatrzymać Butlera i Beala po kosztach wycofując wcześniej złożone oferty, gdy inni GM-owie złożyli już propozycje, których nie mogli wycofać. Uważam, że to niesprawiedliwe i że trzeba wprowadzić jakiś deadline na zmianę zdania. Godzina? Dwie? Moim zdaniem nie więcej.

Dodawajcie swoje propozycje. Wszystko przedyskutujemy – mamy dużo czasu:)

#2 2024-04-26 13:46:48

marion90

President of Basketball Operations

Punktów :   

Re: Propozycje zmian w CBA

W ogóle bym zrezygnował z jakiejkolwiek możliwości wycofywania ofert, żeby uniknąć potencjalnych kwasów.
Przykład:
Składam ofertę na jakiegoś zawodnika A. Ktoś mnie przebija. Ale jeśli w ciągu ostatniej godziny złożyłem ofertę na zawodnika B, mogę z niej zrezygnować i przebić tego ktosia.
To nie jest jakieś mega skomplikowane, niemniej w pewnym sensie wypacza licytację, bo ten ktoś mógł dać ofertę, aby zablokować możliwość przebicia przeze mnie. A jak zrezygnuję z zawodnika B, bo zmieszczę się w czasie, to go przebiję.

Boston Celtics

#3 2024-04-26 14:32:30

PawełJ

Punktów :   

Zgadzam się, że nie powinno być możliwości wycofania złożonej oferty a edycja już złożonej powinna się liczyć jako kolejny bid

GM Raptors

#4 2024-04-27 16:47:08

chyzio

Punktów :   

Moja propozycja zmiany: trzymajmy się zapisów CBA, a nie ze 10 lat temu tak zrobiliśmy i tego się trzymamy i to wiemy.

#5 2024-07-02 12:17:52

Skorup

Punktów :   

ja mam propozycję żeby zwiększyć wartość picków tzn przedłużyć ważność picków przynajmniej z 2 rundy, tzn wydłużyć okres w którym możemy podpisać gracza do 3 lat zamiast aktualnych 2.

#6 2024-07-03 19:31:43

Lucek71

Punktów :   

Skorup napisał:

ja mam propozycję żeby zwiększyć wartość picków tzn przedłużyć ważność picków przynajmniej z 2 rundy, tzn wydłużyć okres w którym możemy podpisać gracza do 3 lat zamiast aktualnych 2.

Popieram

GM Jazz
kontakt: TT - @lucek71
             @ - lucek71@gmail.com

#7 2024-07-12 06:08:59

Dymu90

Punktów :   

Jedna propozycja, nie dodawałbym wartości picków z pierwszej rundy w salary przed draftem. W prawdziwej NBA tego nie ma, salary dodaje się dopiero po podpisaniu konktraktu, dzięki temu Wolves mogli wziąć Dillinghama. Coś takiego może komuś blokować potencjalne ruchy.

#8 2024-07-12 09:21:51

host3234

Punktów :   

marion90 napisał:

W ogóle bym zrezygnował z jakiejkolwiek możliwości wycofywania ofert, żeby uniknąć potencjalnych kwasów.
Przykład:
Składam ofertę na jakiegoś zawodnika A. Ktoś mnie przebija. Ale jeśli w ciągu ostatniej godziny złożyłem ofertę na zawodnika B, mogę z niej zrezygnować i przebić tego ktosia.
To nie jest jakieś mega skomplikowane, niemniej w pewnym sensie wypacza licytację, bo ten ktoś mógł dać ofertę, aby zablokować możliwość przebicia przeze mnie. A jak zrezygnuję z zawodnika B, bo zmieszczę się w czasie, to go przebiję.

+1.
Wycofywanie ofert powinno zostać zakazane, nie wnosi niczego pozytywnego, poza kombinowaniem i zabijaniem płynności FA.

#9 2024-08-04 12:55:56

chyzio

Punktów :   

Proponuję 24h na wybór w pierwszej rundzie draftu I 12h na wybór w drugiej rundzie. Kto nie wybierze dostaje najwyżej wybranego dostępnego gracza z prawdziwego draftu.

#10 2024-08-10 08:33:40

Dymu90

Punktów :   

Proponuję udostępnienie picków w wymianach na 3 lata w przód. 2 lata w przód to mało, jak ktoś chce się solidnie przebudować to mu takie ograniczenia nie pomagają.

#11 2024-08-10 13:02:16

jkrecidlo

Komisarz

Punktów :   

chyzio napisał:

Proponuję 24h na wybór w pierwszej rundzie draftu I 12h na wybór w drugiej rundzie. Kto nie wybierze dostaje najwyżej wybranego dostępnego gracza z prawdziwego draftu.

Dzisiaj wcieliliśmy to w życie

#12 2024-08-12 15:28:54

mackwiatkowski

Punktów :   

marion90 napisał:

Przykład:

podbijam

#13 2024-08-30 20:39:06

jkrecidlo

Komisarz

Punktów :   

PROBLEMY DO ROZWIĄZANIA:

NUDNE FA, ZATRZYMYWANIE ZAWODNIKÓW ZA BEZCEN

Problem jest wszystkim doskonale znany. Mamy kilka potencjalnych rozwiązań utrudniających tanie przedłużanie kontraktów gwiazd oraz umożliwiających drużynom z cap-space walkę o wolnych agentów.

1/ Rezygnacja z (całkowitego) wliczania czwartego roku przy negocjacjach. Składając kontrakt o wartości 80M$/4 by go przebić potrzeba umowy 88M$/3, czyli umowy droższej o średnio 10M$ rocznie. To kosmicznie dużo. Uważam, że trzeba zmniejszyć znaczenie praw Birda i trzeba ustalić, jak to zrobimy. Opcje:
– Obligujemy drużyny z BR do przebijania ofert nie o 10, a o np. 25 procent, by umowę 100M$/3  (33M$/rok) trzeba było przebić 125M$/4 (31,25M$/rok)
– Robimy czwarty rok z automatu jako TO. Prawa Birda dają ci możliwość wyjścia ponad salary cap, a do tego pozostaje możliwość zatrzymania zawodnika na dłużej

2/ Wprowadzamy agenta, który na podstawie rankingów za poprzedni sezon będzie podbijać kontrakty do minimalnej wartości ustalanej na podstawie wypracowanego przez nas algorytmu. Ta wartość nie byłaby wysoka – chodziłoby bardziej o to, by zawodnik godny maksa dostał np. umowę o wartości połowy maksa, byśmy nie mieli absurdów w stylu umowy Trae 44M$/4.

3/ Ograniczamy wielkość kontraktów maksymalnych dla weteranów. Może tych 35% wartości salary cap to zdecydowanie za dużo? To na pewno o wiele większa wartość, niż w realnej NBA, a wygenerowanie ~50M$ w cap-space, by powalczyć o doświadczonego FA, jest piekielnie trudne, co z kolei prowadzi do tego, że przepis o maksach przed FA akurat w ich kontekście nie ma sensu.

4/ RFA. Skróciłbym czas na podjęcie decyzji. Teraz może to trwać nawet 24 godziny – 12+12. Może przejść do systemu 12+6 z nocną przerwą? Może spróbować z tym rynkiem przed FA? Tylko uważam, że to może wprowadzić totalną nierównowagę – każda drużyna z cap-space’em rzuci się na RFA, bo co ma do stracenia? Albo młodego gracza, albo ją wyrównają, a potem będzie mieć dowolność do szastania kasą podczas „normalnego” FA.

5/ Jest kwestia podatku od luksusu. Przypomnę, na czym ona mniej więcej miałaby polegać. Mamy 120M$ salary cap, 150M$ APRON i 170M$ hard cap. W dniu zakończenia sezonu, powiedzmy 30/06, wszystko, co ponad APRON, obniżałoby granicę hard-capu. Jeśli 30/06 masz w salary 165M$, to w kolejnym sezonie masz hard cap na poziomie 155M$

RESZTA TEMATÓW/b]

1/ Zakazujemy wycofywanie ofert. Każda edycja jest traktowana jako kolejna oferta.
2/ Przedłużamy prawa do zawodników, by obowiązywały nie przez dwa, a przez trzy lata. To zwiększa wartość wyborów w drafcie, jednocześnie dodając GMom więcej czasu na weryfikację zawodników.
3/ Udostępniamy do wymian wybory nie na dwa, a na trzy lata do przodu, by dać GMom więcej możliwości na rynku transferowym.
4/ Przywracamy amnestie. Mamy sporo nowych GMów, którzy nie mogą skorzystać z amnestii, bo ta została wykorzystana np. pięć lat temu.

[b]Zapraszam do dyskusji. Mam nadzieję, że do końca przyszłego tygodnia wszystko ustalimy, dzięki czemu przed 10 września będziemy mogli ruszyć z FA.

#14 2024-08-30 20:57:19

Dymu90

Punktów :   

Jeśli chodzi o FA:
1/ Tutaj jestem za 4. rokiem z automatu jako TO.
2/ Przeciw.
3/ Za. Dajmy tylko maksy dla zawodników z doświadczeniem 0-6 sezonów i powyżej 6 sezonów.
4/ Skrócenie do 12+6 wydaje się rozsądne.
5/ Przeciw

Reszta:
1/ Za.
2/ Przeciw, zwiększa to ilość graczy dostępnych podczas FA.
3/ Za.
4/ Za.

#15 2024-08-31 04:05:08

chyzio

Punktów :   

fA - przeciw
Resztą tematów - za

Stopka forum

RSS